Overzicht van lage-emissiezones in België

Wat is een lage-emissiezone (LEZ)?

Verkeersbord dat de start van een lage-emissiezone aanduidt in BelgiëVoor we de lage-emissiezones in België bespreken is het best uit te leggen wat deze zones zijn. Lage-emissiezones zijn gebieden (meestal stadscentra) waar een wagen niet toegelaten is als ze niet voldoen aan bepaalde criteria rond uitstoot. België gebruikt de EURO-emissienorm om dit te bepalen. Niet elke stad gebruikt dezelfde regels voor deze zones. Verder geldt een toelating voor een stad ook niet meteen voor de andere steden.

Het verkeersbord rechts wordt gebruikt om het begin van lage-emissiezones in België aan te geven. Deze borden zijn vaak vrij klein en vallen dus niet altijd op. Sommige steden geven extra info bij deze borden en anderen verwijzen naar een website. Men gebruikt meestal ANPR-camera’s aan de rand van de lage-emissiezones. Deze camera’s lezen de nummerplaat, die dan opgezocht wordt in een databank om na te kijken of men in het gebied toegelaten is.

Voertuigen met een nummerplaat van buiten België mogen de zone binnen rijden, maar men moet de nummerplaat wel binnen een bepaalde tijd registreren. Als je wagen niet op tijd geregistreerd is kan je een boete krijgen. Dit kan zelfs als je wagen aan alle andere voorwaarden voldoet om de zone te mogen betreden! Het is dus best dit op voorhand in orde te brengen.

Het is mogelijk om te betalen voor een dagpas als je wagen niet aan de voorwaarden voldoet. Dit is echter beperkt tot slechts een bepaald aantal dagen per jaar.

Hoe kan Waze je helpen?

Lage-emissiezones werden toegevoegd aan de app in het begin van 2019. Je krijgt een melding in de app als je een rit start naar een adres in een van de Belgische lage-emissiezones. Deze melding vraagt je te bevestigen dat je dit gebied wel mag betreden. Door de vele verschillende regels tussen steden lukt het Waze niet om je binnen de app in detail verder te helpen. Op deze pagina hopen we je echter alle nodige informatie te geven.

Waze interface met een van de lage-emissiezones in België   Infographic die aangeeft hoe het mogelijk is om een pas toe te voegen voor lage emissie-zones in België

Lage-emissiezones in België

Hou er rekening mee dat deze pagina in het begin van februari 2020 geschreven is. Het kan dus dat informatie hier niet meer up to date is wanneer je dit leest. Je kan best de website van de steden gebruiken voor de laatste informatie over de lage-emissiezones in België.

Antwerpen en Gent

Euro-normDieselBenzine, LPG of CNG
NoneMet dagpasMet dagpas
Euro 1Met dagpasMet dagpas
Euro 2Met dagpas
Euro 3Met dagpas
Euro 4Na betaling
Euro 5
Euro 6

Je moet je voertuig registreren als deze niet van België is. Voor voertuigen uit Nederland is dit niet nodig omdat men bij de Nederlandse overheid de info kan opvragen. Deze registratie kan gratis online. Dit moet zeker 24 uur na het betreden van de zone gedaan zijn. Een registratie telt meteen voor beide steden.

De regels in Antwerpen en Gent gaan strikter worden in 2026. EURO-norm 3 zal het nieuwe minimum worden voor benzinewagens. Daarnaast wordt EURO-norm 6 het nieuwe minimum voor dieselwagens.

Meer informatie: https://lez.antwerpen.be/ en https://stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/lage-emissiezone.

LEZ Antwerp boundary shown on a map LEZ Ghent boundary on a map

Brussel

Euro-normDieselBenzine, LPG of CNG
NoneMet dagpasMet dagpas
Euro 1Met dagpasMet dagpas
Euro 2Met dagpas
Euro 3Met dagpas
Euro 4Met dagpas
Euro 5
Euro 6

Je moet je voertuig registreren als het een buitenlands nummerplaat heeft. Voor voertuigen uit Nederland is dit niet nodig omdat men bij de Nederlandse overheid de info kan opvragen. Deze registratie kan gratis online. Dit moet zeker voor middernacht, de dag na het betreden van de zone, uitgevoerd worden. De registratie is geldig voor 3 jaar en moet daarna herhaald worden.

De regels in Brussel gaan strikter worden voor dieselwagens in 2025 (Euro norm 6). Daarnaast wordt voor benzinewagens EURO norm 3 dan ook het nieuwe minimum. Vanaf 2030 worden dieselwagens verboden, gevolgd door benzine, LPG en CNG in 2035.

Meer informatie: https://lez.brussels/.

LEZ Brussels boundary shown on a map

Nota voor bestuurders van buiten België

In sommige landen staat de EURO-norm van de wagen niet in de documenten van het voertuig. Deze informatie kan je van je garage krijgen of je kan het online opzoeken. Voor Nederland bestaat er de Kentekencheck waar je deze gegevens kan vinden.