U las het misschien gisteren ook op verschillende media. In Duitsland is een wet goedgekeurd die het bestaande verbod op radarverklikkers uitbreidt naar de functionaliteiten die op navigatiesystemen en smartphone apps bestaan. Sommige media besluit dan voorbarig dat Waze verboden is in Duitsland en het gebruik ervan strafbaar zou zijn.

Zoals te verwachten is de situatie iets meer genuanceerd dan dat. Wetten verbieden geen bedrijven, maar praktijken. Wij namen voor jullie contact op met de Duitse Waze community en we bogen ons over de wettekst. Hieruit blijkt duidelijk dat het bezit van apps die radars verklikken niet verboden is. Technische apparaten die voor andere doeleinden (zoals navigatie) gebruikt worden, alsook voor het weergeven of verstoren van verkeersbewakingsmaatregelen, kunnen gebruikt worden mits de verboden functies niet gebruikt worden. Met andere woorden, enkel het gebruik van de flitsmeldingen is verboden.

De oplossingSteps to disable speed cams and police presence in navigation app Waze

De Duitse community zorgt al lang in navolging van de vorige versie van de wet. Bij het aanpassen van de wet gaat men dit opnieuw onderzoeken en de nodige aanpassingen doorvoeren. Zo zorgt elke community er steeds voor dat het gebruik van Waze wettelijk blijft. Zij zullen nu ook met Waze bekijken hoe deze wetsaanpassing correct het meest gebruiksvriendelijk voor u kan uitgevoerd worden.

In tussentijd raden we u aan om in Duitsland de flitsmeldingen uit te zetten in je instellingen. Dit doet u door naar de instellingen te gaan: Waarschuwingen en meldingen > Meldingen > Vaste Flitspaal EN Mobiele controle en daar telkens “Toon op de kaart” en “Waarschuw me tijdens het rijden” uit te vinken. Zie de afbeelding voor een visuele weergave hiervan.

Conclusie: Waze is niet verboden in Duitsland maar we raden u wel aan om de flitsmeldingen uit te vinken in uw instellingen. Een structurele oplossing van Waze uit zal waarschijnlijk niet al te lang op zich laten wachten.