Waze Stemmen

Waze ondersteunt drie soorten stemmen voor navigatie-instructies, die we hier zullen uitleggen. Er zijn stemmen die op voorhand opgenomen zijn, tekst-naar-spraak stemmen en speciale stemmen. Deze pagina gaat ervan uit dat je al weet hoe je de stem in Waze kunt veranderen. Als je nog niet weet hoe dit werkt, kijk dan op de Waze Help-pagina’s voor meer informatie.

Vooraf opgenomen Waze-stemmen

Waze heeft veel vooraf opgenomen stemmen beschikbaar. Gangbare voorbeelden voor België zijn Amy (Amerikaans Engels), Thomas (Vlaams) en Morgan (Frans). Deze stemmen zijn opgenomen in een studio en bevatten vaste teksten voor de meest voorkomende navigatie-instructies. Hierdoor kunnen deze stemmen geen straatnamen uitspreken. Als de stem een instructie tegenkomt die hij niet kent, valt hij terug op de laatst gebruikte tekst-naar-spraak stem. Dit betekent dat sommige instructies, zoals trajectcontrole of spoorwegovergangen, in een andere taal kunnen zijn dan de door jou ingestelde stem. De oplossing voor dit probleem is eerst een tekst-naar-spraak stem in jouw taal te selecteren en dan terug te gaan naar je vorige, vooraf opgenomen stem.

Waze biedt soms tijdelijke vooraf ingesproken stemmen tijdens vakanties of als onderdeel van een reclamecampagne. Deze stemmen zijn slechts een beperkte tijd beschikbaar en zullen niet langer beschikbaar zijn wanneer de campagne eindigt.

Tekst-naar-spraak stemmen

Voor de meeste talen biedt Waze ook een tekst-naar-spraak stem. Bekende voorbeelden voor België zijn Sarah (Amerikaans Engels), Jasmien (Vlaams), Femke (Nederlands) en Vanessa (Frans). Zoals de naam al aangeeft, kunnen deze stemmen elke tekst omzetten in audio. Je herkent die stemmen in de app aan het label ‘ondersteunt straatnamen’. Dat is immers de belangrijkste functionaliteit van deze stemmen.

Speciale stemmen

Waze heeft een stemrecorder ingebouwd waarmee je jouw eigen stem kunt maken. Met deze functie kun je je stem delen met anderen en de stemmen gebruiken die door anderen zijn gedeeld. Verschillende beroemdheden, zoals acteurs, hebben hun stempakket ingesproken. De meeste van deze stemmenpakketten zijn online te vinden. Om het je gemakkelijker te maken, hebben we een lijst gemaakt van (bijna) alle beschikbare stemmen. Meer informatie over het gebruik van de stemrecorder is te vinden in het Waze Helpcentrum.

Download populaire Waze stemmen

We hebben een uitgebreide lijst van aangepaste Waze stemmen samengesteld. Van je favoriete acteur, tot de grappigste komieken die er zijn. Je vindt de lijst hieronder.

Engelse stemmen

Nederlandstalige Voice Packs

Franstalige Voice Packs

We proberen deze lijst zo volledig en actueel mogelijk te houden. Het is altijd mogelijk dat we een spraakpakket gemist hebben, maar we zoeken het graag voor je op. Neem contact op met de Waze Community, zodat we je verder kunnen helpen.

Problemen met stemmen oplossen

Voor sommige instructies wordt er een andere stem gebruikt

Als je tijdens een rit voor bepaalde instructies een andere stem te horen krijgt, maak je waarschijnlijk gebruik van een stem die op voorhand opgenomen is. Wanneer zo’n stem geen opname heeft voor een bepaalde instructie (omdat deze later toegevoegd werd, zoals trajectcontroles en spoorwegovergangen), gaat Waze de laatst ingestelde tekst-naar-spraak stem gebruiken (bijvoorbeeld Jasmien of Femke). Bij op voorhand opgenomen stemmen gaat dit niet anders kunnen, jammer genoeg. Als die andere stem in een andere taal staat, kan je best eerst eens Jasmien of Femke activeren en dan teruggaan naar je vorige stem. Vanaf dan zouden die instructies door die stem uitgesproken moeten worden.

De stem valt soms weg halverwege de instructie

Soms kan het gebeuren dat bepaalde delen van de stem niet goed ingeladen worden of dat de stem op je toestel corrupt raakt. In dat geval komt het voor dat de stem halverwege een instructie plots stopt. De oplossing hiervoor is de stem opnieuw te laten inladen. Dit kan je doen door in het zoekveld de tekst ##@cctts in te voeren en daarnaar te zoeken. Je zou dan een melding moeten krijgen dat de “TTS-cache” leeggemaakt werd.