Als je jezelf de vraag stelde “Welke functionaliteit ontbreekt in Waze?” dan staat rijstrookaanduidingen vermoedelijk hoog op je lijstje. Dat verwondert ons niet want het is al jaren een van de meest aangevraagde functionaliteiten bij Waze. En vandaag is dat niet langer een vraag, maar een bestaande functionaliteit.  Sinds 11 augustus heeft Waze deze functionaliteit voor iedereen beschikbaar gesteld.

Rijstrookaanduidingen in de app

Voorbeeld van rijstrookbegeleiding in Waze app bij een afslag naar rechtsDe rijbaanbegeleiding laat je zien welke rijstrook je moet nemen op een kruispunt. Wanneer je op een kruispunt met meerdere rijstroken naar links of rechts moet afslaan, zal Waze de rijstroken die je kan gebruiken, aangeven. Op snelwegen en grote straten zal deze informatie ongeveer een kilometer voor de afslag worden weergegeven. Op kleine straten wordt deze informatie ongeveer 400 meter van tevoren weergegeven. Merk op dat de getoonde informatie alleen geldig is op het kruispunt waar je verwacht wordt af te slaan! Er kunnen andere kruisingen zijn tussen jou en dat kruispunt.

De Belgische community van vrijwillige kaartbewerkers heeft hard gewerkt om de gegevens toe te voegen op de kaart om dit mogelijk te maken. Dit is een manueel proces dat heel wat arbeidstijd vergt. Het toevoegen van de informatie voor alle snelwegen is klaar en nu is de focus verschoven naar de hoofdwegen. Daarom is het nog steeds normaal om op sommige punten geen rijbaanbegeleiding te vinden. Dit is nog steeds een werk in uitvoering en zal waarschijnlijk nog een paar maanden duren.

Je hoeft niets te doen om de rijbaanbegeleidingspijlen te zien. Wanneer je instructies krijgt, voor kruisingen waar rijstroken aanwezig zijn, zal de app deze weergeven. Als je een probleem ziet met een van de rijstroken, meld dan gerust een “Kaartprobleem” in de app. Een kaartbewerker zal je verzoek bekijken. Normaal is dit dan binnen een paar dagen in de app opgelost.