Terug naar school is elk jaar een moment waarbij ook het verkeer afscheid neemt van de vakantie. Net dan gaan tijdens de spitsuren kinderen zelfstandig of met hun ouders of begeleider terug naar de schoolpoort. Na de grote vakantie is het soms wat zoeken en even wennen voor deze verkeersdeelnemers, en is het risico op een ongeval nog groter dan anders. We moeten dus met z’n allen dubbel voorzichtig zijn!

Onze Waze Belgium vrijwilligers hebben dit jaar de terug-naar-school actie fors uitgebreid naar bijna alle lagere en secundaire scholen in België. Ze hebben hiervoor handmatig meer dan 8700 schoolingangen aangeduid op de Waze kaart.

Dit project wordt ondersteund door het “Waze for Good” programma van de app-maker Waze. Zij sponsoren een schermbrede in-app advertentie, enkel bij stilstand getoond uiteraard, voor de meer dan 40.000 app gebruikers die dagelijks in de spits onderweg zijn. Op 1 september wordt tevens een virtueel verkeersbord aan vele schoolingangen gezet om tot dubbele voorzichtigheid aan te manen!

Dankzij wegstatus.be, een mobiliteitspartner gespecialiseerd in het verwerken van open data, worden deze locaties tijdens de andere school-spitsuren zichtbaar gemaakt. Bestuurders die de app gebruiken krijgen dan een visuele indicatie en meestal ook een gesproken waarschuwing op voldoende afstand van de schoolpoort.

Zo kunnen app-gebruikers rekening houden met de drukte op die plaats. Kies een alternatieve route indien mogelijk en wees extra oplettend voor overstekende of fietsende kinderen. Breng je zelf kinderen naar de schoolpoort? Kom iets vroeger en kies liefst voor een parkeerplaats op een kleine afstand van de dikwijls te drukke schoolingang.

Wij wensen alvast iedereen een prettige en vooral veilige 1e school- en werkweek!

De Waze Belgium Vrijwilligers