Waze heeft enkele dagen geleden ondersteuning toegevoegd voor meldingen aan overwegen. De app Waze bevat nu meer dan 1200 aanduidingen van overwegen in België.

De veiligheid verbeteren

Waze is een gratis navigatiesysteem voor je smartphone dat je ook waarschuwt voor de gevaren op de weg. Voorbeelden van zulke meldingen zijn ongevallen, voertuigen die in panne staan, voorwerpen die op de weg liggen en wegenwerken. Gebruikers kunnen ook files, politiecontroles en snelheidscontroles melden in de app. Bestuurders kunnen deze gevaren melden, waardoor ze andere bestuurders in de omgeving in realtime kunnen waarschuwen. Waze zal, indien mogelijk, hierdoor een veiligere route voorstellen. De Belgische autoriteiten zijn recent begonnen met het gebruiken van deze meldingen om incidenten sneller te ontdekken. Door met Waze te rijden help je dus niet alleen de andere Waze-bestuurders, maar je meldingen verbeteren ook de verkeersveiligheid en kunnen het oplossen van de problemen versnellen!

Ongevallen aan overwegen zijn meestal zeer ernstig van aard. Om die reden heeft Waze het aanbod aan gevaarmeldingen uitgebreid met meldingen aan overwegen om zo de verkeersveiligheid te verbeteren.

Onoplettendheid veroorzaakt 4 op 10 ongevallen

Nog te vaak gebeuren er ongevallen aan overwegen. In 2019 gebeurden er 45 ongevallen waarbij er 7 doden en 6 zwaargewonden te betreuren vielen. Vaak negeren mensen het rode licht, de gesloten slagbomen en het belsignaal van de overweg, omdat ze gehaast zijn en onder tijdsdruk staan. Onoplettendheid en slechte zichtbaarheid (bijvoorbeeld laaghangende zon) zijn de oorzaak van gemiddeld 4 op 10 ongevallen aan overwegen.
Weergave van toevoeging aanduiding van overwegen in de Waze app

Meldingen aan overwegen in België

Treinen en wagens gaan niet goed samen. Om die reden heeft de Belgische Waze community meer dan 1200 meldingen geplaatst aan de overwegen in België. Dit zal een verhoogde veiligheid geven aan overwegen.

Waze toont elke overweg met een icoon op de kaart. Om de aandacht te verbeteren hebben we een hoorbare notificatie toegevoegd als een overweg geen slagbomen heeft of als deze niet zichtbaar is vanop 100 meter afstand. De hoorbare notificatie kan uitgeschakeld worden in de instellingen van de app.

Overwegen zijn vaste meldingen die ingevoerd zijn op de kaart van Waze. Met behulp van de gegevens van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel heeft ons team van vrijwilligers de kaart overlopen en manueel alle nodige informatie ingevoerd.

Als er ergens een overweg ontbreekt op je route mag je zeker melding maken van een kaartfout met de oranje knop in de app. De kaartbewerkers zullen deze binnen enkele dagen toevoegen op de kaart. De Belgische Waze community hoopt zo je rijervaring te verbeteren in Waze.

Wil je graag meehelpen?

Wist je dat er een team van lokale vrijwilligers de kaart van Waze (en deze website) up-to-date houdt? Sommigen helpen door hun omgeving op de kaart bij te houden, anderen organiseren grote map raids waarmee men de kwaliteit van de kaart verbetert en nog anderen schrijven nieuwsberichten zoals deze. Het opvolgen van de websites van lokale besturen en social media leidt tot de meest up-to-date kaart voor navigatie. De Belgische Waze-community is enorm dankbaar voor alle bijdragen, onafhankelijk van hoe groot de impact is op de routering. Zelfs de kleinste aanpassingen helpt de gebruikers van de app. Als je graag zou willen bijdragen mag je altijd ons communicatieplatform op Slack bezoeken. Het is een open, nuttige en zeer constructieve hobby, of dat vinden wij toch! Als je meer wilt weten vooraleer je ons bezoekt kan je altijd eens deze grappige video bekijken. We zouden je graag verwelkomen in onze community.