Terug naar school gaan is dit jaar belangrijker dan ooit. Naar het werk kunnen gaan ook! Tijdens de spitsuren gaan kinderen zelfstandig of met hun ouders of begeleider terug naar de schoolpoort. Ondertussen gaan ook de meeste werknemers terug de baan op. Na de grote vakantie is het soms wat zoeken en even wennen voor deze verkeersdeelnemers, en is het risico op een ongeval nog groter dan anders. We moeten dus met zijn allen dubbel voorzichtig zijn!

Onze Waze vrijwilligers hebben daarom bijna alle Vlaamse lagere school ingangen aangeduid op de Waze kaart(1). Dankzij wegstatus.be, een mobiliteitspartner gespecialiseerd in het verwerken van Opendata, worden deze locaties tijdens de school-spitsuren zichtbaar gemaakt voor de meer dan 20.000 app gebruikers die dan tegelijk onderweg zijn. Bestuurders die de app gebruiken krijgen dan een visuele indicatie en meestal ook een gesproken waarschuwing op voldoende afstand van de schoolpoort.

Back to school meldingen op Apple CarPlayBack to school meldingen in de Waze app

Zo kunnen app-gebruikers rekening houden met de drukte aldaar: een alternatieve route kiezen indien mogelijk en extra oplettend zijn voor overstekende of fietsende kinderen.
Uitzonderlijke drukte en chaos aan de schoolpoort wordt meestal veroorzaakt door (haastige) ouders, ze kiezen daarom best een veilige, legale parkeerplaats op wandelafstand van de schoolpoort
(2).

Wij wensen alvast iedereen een prettige en vooral veilige 1e school en werkweek!

De Waze Belgium Vrijwilligers.

(1) Wij zijn op zoek naar een gestructureerde lijst met naam en (geo)locatie van Middelbare, Brusselse en Waalse scholen voor volgende edities. Contacteer ons gerust op back2school@wazebelgium.be.  Zou je graag een plaats toevoegen aan deze of volgende actie? Laat het ons weten met dit formulier. Een overzicht van de scholen die momenteel op de kaart staan kan hier teruggevonden worden.
(2) Waze kan makkelijk parkeer en kiss&ride plaatsen suggereren. Laat het ons weten als we een veilige afzetplaats kunnen toevoegen. Dat kan in dit formulier.