Over de Belgische Waze Community

De Belgische Waze Community is een groep vrijwilligers die de lokale aspecten van navigatie-app Waze onderhoudt in België. We hebben een direct contact met Waze, maar zijn geen medewerkers van Waze en vertegenwoordigen Waze niet. Alle informatie of meningen die we delen dienen dan ook in dat licht gezien te worden. De meeste landen hebben vergelijkbare community’s, zoals je kan zien op deze lijst.

Wat doet de Belgische Waze Community?

De voornaamste taak van de lokale community is het onderhoud van de Waze-map. Dit doen ze door de wegen up-to-date te houden, bestemmingen toe te voegen, wegafsluitingen te plaatsen, enz. We gebruiken hiervoor alleen publieke informatie of data dat rechtstreeks met ons gedeeld werd. We kunnen het routeringsalgoritme niet aanpassen. Er wordt van ons verwacht de wegsituatie exact op de kaart te zetten. Hiervoor passen we de wegcode heel strikt toe. Dit lijkt ons eerlijk, zowel voor de gemeentebesturen als voor de gebruikers van de app. Het is niet aan vrijwilligers om te beslissen waar mensen mogen rijden.

De community lost ook de problemen op die gebruikers melden in de app. Problemen met de app sturen we door naar Waze aangezien wij de app niet beheren. Om bereikbaar te zijn, zijn we ook actief op de sociale media. Daar beantwoorden we vragen, maar verdelen we ook nieuws over onze activiteiten of app-updates.

Verder zorgt de community er ook voor dat Waze legaal blijft in België. We sturen relevante wetten en wetsvoorstellen door naar Waze Mobile Ltd. De vrijwilligers proberen ook interessante samenwerkingen te vinden, hoewel we hier zelf geen beslissingen in nemen. Soms werken we wel in eigen naam samen met andere partijen wanneer dit alleen een invloed heeft op het beheer van de kaart.

Wie zijn deze vrijwilligers?

Het exacte antwoord op deze vraag verandert heel de tijd. Er is altijd veel verloop tussen de vrijwilligers. Hieronder kan je een foto vinden van een van onze jaarlijkse bijeenkomsten. We organiseren deze bijeenkomsten samen met de vrijwilligers uit Nederland en Luxemburg (“Benelux”). De meeste actieve vrijwilligers zijn geïnteresseerd in technologie, maar dat is zeker geen vereiste.

Groepsfoto van iedereen aanwezig op de Waze Benelux Meetup in de buurt van Brussel in 2019

De vrijwilligers van Waze België, Nederland en Luxemburg tijdens de bijeenkomst nabij Brussel in 2019

Onze huidige ondersteunende partners

Om de community vlot te doen werken, hebben we een minimale financiële basis nodig. Hiervoor kunnen we rekenen op deze partners:

Hoe kan je de Belgische Waze Community bereiken?

Het zou makkelijk moeten zijn om ons te bereiken. De beste manier hangt af van de reden om ons te bereiken. Om kaartproblemen te melden is het meestal best in de app een melding te maken in de buurt van het probleem. Als je gewoon een vraag wilt stellen kan je ons op sociale media bereiken. Als de vraag of opmerking iets gevoeliger is en maar door enkele mensen gezien mag worden hebben we het contactformulier op de website.