Ook na 3 april zal Waze u correct door Gent loodsen
Waze, de gratis “turn-by-turn”-gps-navigatie app, zal als één van de enige bij de aanvang van het Gentse Circulatieplan rekening houden met de gewijzigde verkeerssituatie. Vanaf 3 april treedt in Gent namelijk het Circulatieplan in werking. Het Circulatieplan moet de binnenstad ontlasten en als gevolg hiervan zullen vanaf 3 april de verkeersstromen binnen en buiten de stad anders lopen.

Waze(1)  verschilt met traditionele gps-navigatiesoftware doordat de kaart door een gemeenschap van vrijwilligers wordt bijgewerkt. Deze grote groep vrijwilligers volgen lokale wijzigingen en wegenwerken op waardoor de kaart dagelijks van een update kan worden voorzien en dat is meteen ook haar kracht. Waar andere navigatiesystemen maar een viertal keer per jaar met een kaartupdate komen (al dan niet gratis),  zal de kaart in Waze wél onmiddellijk, gratis en zonder moeite up-to-date zijn voor haar gebruikers bij het in werking treden van het Gentse Circulatieplan.

De Gentse dienst “Mobiliteit” voorziet naast kaarten van de wijzigingen ook een online routeplanner (2) om de juiste weg te vinden. Die kan gebruikt worden om vooraf een route uit te stippelen. Met behulp van de Waze app worden er tijdens het rijden instructies gegeven voor de vlotste route. Zeker de eerste dagen na het ingaan van het circulatieplan zal dat een serieuze hulp zijn om verkeersknopen te vermijden.

De lokale community van Waze werkt al enkele jaren samen met Stad Gent voor het invoeren van wegafsluitingen in de kaart (bv. door wegenwerken). De Stad Gent is ook deelnemer in het “Connected Citizens Programme” (CCP)(3) van Waze. Het programma wisselt verkeersdata uit tussen overheden en Waze. Tot slot kan iedereen via @WazeTrafficGENT(4) op de hoogte blijven van onverwachte verkeersproblemen rond Gent.

(1): Waze app downloaden via https://www.waze.com/nl
(2): Routeplanner van Stad Gent https://stad.gent/vanAnaarB
(3): Het “Connected Citizens Programme” (CCP) van Waze https://www.waze.com/nl/ccp
(4): Unusual Traffic Gent op Twitter: https://twitter.com/WazeTrafficGENT